Kuinka paljon on tarpeeksi?

Loma, of season vai ylimenokausi? Kerran vuodessa, kun kausi saadaan päätökseen, urheilijoilla on yleensä hieman pidempi tauko treeneistä. Itsellä tämä kyseinen jakso, jota nimitän nyt kesälomaksi on menossa parhaillaan. Itse ajattelin lomailla yhteensä 2-3 viikkoa. Ensimmäinen ja toinen viikko vierähtivät niin vauhdilla erinäisiä uintiin liittyviä asioita hoidellen, että tämä kolmaskin viikko tulee tarpeeseen. Tämän viikon osalta olen päättänyt pitää tiukkaa linjaa: Ei ohjelmaa, ei aikatauluja!

Hyvin usein kysellessäni muilta urheilijoilta tauon pituudesta saan vastaukseksi 2 viikkoa. Se tuntuu olevan jopa joku yleisesti sovittu hyvän urheilijan mitta! Ehkä tuo kaksi viikkoa on monelle oikeastikin juuri se sopiva loman pituus, mutta kuinka moni urheilija ja valmentja oikeasti miettii miksi loma ylipäätään pidetään ja kuinka paljon on tarpeeksi? Kaksi viikkoa lienee aika hyvä pohja fyysiselle palautumiselle rankasta kaudesta, mutta asiaa kannattaisi pohtia yksilötasolla hieman laajemminkin.

Seuraavan kauden kisatulosten kannalta lomalla voi olla yllättävänkin suuri merkitys. Viikon ylimääräisellä lomailulla tuskin jäädään fyysisesti liikaa jälkeen, mutta henkisellä puolella tuo viikko voi olla korvaamaton. Kun mieli on valmis uuteen kauteen ja motivaatio on korkealla saa treeneistä paljon paremmin irti ja kehitystä tapahtuu vauhdilla. Toisaalta kun kausi on pitkä, voi liian lyhyt tauko kostautua juuri ennen pääkilpailuja kun kroppa ja pää huutaa jo lomalle, mutta pääkilpailuun on pakko vääntää täysillä. Usein esimerkiksi uinnissa kauden viimeinen kilpailu on juuri se vuoden tärkein. Silloin sekä fyysisen että psyykkisen kunnon tulisi olla korkeimmillaan. Tuon tasapainon kannalta riittävillä palauttelujaksoilla on suuri merkitys siinä missä treenipätkilläkin.

Itselläni viimeinen lomaviikko on siis menossa ja vaikka koitan pitää ajatukset poissa altaalta, huomaan suunnittelevani kalenteria kohti Rio de Janeiroa ja Olympiauinteja. Aurinkoinen ja lämmin syyssää houkuttelee myös pyörälenkille ja ulkoilemaan. Lomailu tuntuu ansaitulta ja tarpeelliselta, toisaalta mieli tekee jo altaallekin. Kolme viikkoa lomaa taitaa olla tällä kertaa juuri sopivasti minulle.

Published on: 15 syyskuu 2014
Posted by: admin