EU:n liikuntapääkaupunki 2030

Miten otsikon titteli sopisi kotikunnallesi?

Liikunnan positiivisista terveysvaikutuksista tiedetään yhä enemmän, mutta silti liikkumattomuus on yhä kasvava ongelma yhteiskunnassamme. Liikunta ja muu fyysinen aktiivisuus on olennainen osa hyvinvoivan ihmisten elämää, ja siksi liikunnan edistämisen tulisi olla keskeinen tehtävä myös Euroopan Unionin tasolla. Liikunta ja aktiivinen elämäntapa eivät ainoastaan edistä fyysistä terveyttä, vaan ne myös parantavat merkittävästi psyykkistä hyvinvointia ja elämänlaatua. Lisäksi ne ovat keskeisiä tekijöitä kansantalouden kannalta, sillä terveemmät ja aktiivisemmat kansalaiset vähentävät terveydenhuollon kustannuksia ja lisäävät työn tuottavuutta.

Euroopan Unionissa on jo pitkään tunnistettu liikkumisen ja hyvinvoinnin merkitys, ja erilaisia toimenpiteitä onkin toteutettu niiden edistämiseksi. Yksi tärkeä näkökulma on ollut liikkumisympäristön parantaminen, jotta ihmisillä olisi mahdollisuuksia liikkua helpommin ja turvallisemmin. Tämä voi sisältää esimerkiksi pyöräteiden rakentamista, jalkakäytävien parantamista ja viheralueiden lisäämistä kaupungeissa.

Lisäksi Euroopan Unioni on tukenut erilaisia liikunta- ja urheiluhankkeita jäsenmaissa. EU:n rahoitusohjelmat, kuten Erasmus+ ja Horisontti 2020, ovat tarjonneet rahoitusta liikuntaan ja terveyteen liittyviin tutkimuksiin ja hankkeisiin. Näiden ohjelmien avulla on voitu kehittää uusia innovaatioita ja käytäntöjä liikunnan edistämiseksi sekä levittää tietoa ja hyviä käytäntöjä eri puolille Eurooppaa.

Yksi merkittävä askel kohti liikkumisen ja hyvinvoinnin edistämistä Euroopan Unionissa on ollut Euroopan komission julkaisema ”Terveys 2020” -strategia, jossa korostetaan terveyden edistämisen tärkeyttä ja annetaan suosituksia jäsenmaille terveyspolitiikan kehittämiseksi. Strategiassa painotetaan muun muassa liikunnan merkitystä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä tarvetta luoda terveyttä edistäviä ympäristöjä ja käytäntöjä.

Liikkunnan edistämisessä EU voisi ottaa oppia kulttuuripääkaupunki-konseptistaan. Kulttuuripääkaupunki on ollut menestystarina Euroopan Unionissa, edistäen kulttuurista monimuotoisuutta ja vuoropuhelua eri maiden välillä. Jo pelkkä kulttuuripääkaupunki hakuun osallistuminen on innostanut kaupunkeja kehittämään innovatiivisia kulttuuriohjelmia ja parantamaan kaupunkilaisten hyvinvointia kulttuurin keinoin. Hakuprosessi on tuonut kaupungin kulttuuritarjonnan näkyväksi niin kaupunkilaisille kuin vierailijoillekin, vahvistaen kulttuurin asemaa ja näkyvyytt kaupungissa, vaikka itse haku ei kulttuuripääkaupungin statusta olisi tuottanutkaan. Miksi emme laajentaisi tätä menestyskonseptia myös liikuntaan?

Liikuntapääkaupunki-konsepti voisi tarjota samanlaisen kannustimen kaupungeille panostaa liikunta- ja urheilumahdollisuuksiin sekä edistää terveellisiä elämäntapoja asukkaidensa keskuudessa. Kaupunkien hakeminen liikuntapääkaupungiksi voisi luoda positiivista kilpailua ja kannustaa kaupunkeja investoimaan liikuntainfrastruktuuriin, tarjoamaan monipuolisia liikuntamahdollisuuksia ja luomaan terveyttä edistäviä ympäristöjä.

Samalla tavoin kuin kulttuuripääkaupungiksi hakeminen on edistänyt hyvien ja toimivien kulttuurikäytäntöjen leviämistä muualle, voisi liikuntapääkaupunki-konsepti toimia samalla tavoin liikuntakulttuurissa. Kaupungit voisivat jakaa parhaita käytäntöjä ja innovaatioita liikunta- ja hyvinvointialalla, inspiroiden muita kaupunkeja ja alueita panostamaan terveellisiin elämäntapoihin ja aktiiviseen liikkumiseen.

Kulttuuripääkaupunki on osoittanut, että EU voi toimia moottorina kulttuurin ja taiteen edistämisessä. Liikuntapääkaupunki-konsepti voisi tehdä saman liikunnan ja urheilun sekä näihin liittyvän tutkimuksen edistämisessä.

EU voisi tarjota rahoitusta ja teknistä tukea kaupungeille, jotka haluavat kehittää liikunta- ja hyvinvointiohjelmiaan ja osallistua liikuntapääkaupunkihakuun. Lisäksi EU voisi järjestää konferensseja ja työpajoja, joissa jaettaisiin parhaita käytäntöjä ja kannustettaisiin kaupunkeja yhteistyöhön liikunta- ja hyvinvointihankkeissa. Vuosien saatossa Eurooppaan voisi kehittyä liikuntapääkaupunkien verkosto, joka tukisi liikunnan edistämisen jatkuvuutta myös juhlavuoden jälkeen.

Liikunnan ja hyvinvoinnin edistäminen Euroopan Unionissa vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa yhdistyvät poliittiset päätökset, rahoitus, tutkimus ja käytännön toimenpiteet. Tämän avulla voimme luoda yhteiskunnan, jossa liikunnan ilo ja terveelliset elämäntavat ovat kaikkien ulottuvilla ja osa arkista hyvinvointia.

Published on: 26 huhtikuu
Posted by: admin