Sain kunnian pitää Urheilijan puheen Jyväskylän perinteisessä menestyneiden urheilijoiden palkitsemis tilaisuudessa. Petteri Monni asetti viime vuonna riman aika korkealla. Ettei ihan limboksi menisi niin pelkillä ranskalaisilla viivoilla en uskaltanut puhujan pönttöön nousta. Piti siis kirjoittaa puhe. Ja tällainen siitä tuli:
Arvoisat urheilija- ja valtuustokollegat sekä muut läsnäolijat, hienoa nähdä jälleen tupa täynnä menestyneitä Jyväskyläläisurheilijoita.
Vuosi 2018 oli jälleen menestyksekäs. Erityisesti joukkuelajien urheilijat kunnostautuivat kansainvälisillä pelikentillä ja nappasivat Jyväskylään mitaleita mm. Olympialaisten jääkiekosta ja MM-salibandystä. Yksilölajeista omaa sydäntä lämmitti erityisesti Mimosa Jallown ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali Glasgown EM-uinneista.
Oma urheiluvuoteni, ei sen sijaan ollut paras mahdollinen. Selkävaivat vaikuttivat niin harjoituskauteen kuin pääkilpailuihinkin, mutta kuten tiedämme, myös vastoinkäymiset ovat osa urheilua. Kaikesta huolimatta käteen jäi kuitenkin EM-finaalipaikka ja Suomenennätys syksyn SM-uinneissa. Kulunut vuosi, on sen sijaan alkanut treenien osalta lupaavasti ja kilpailukausikin starttaa jo parin viikonpäästä ensimmäisten Olympianäyttökilpailuiden muodossa.
Muissa lajeissa Jyväskyläläiset ovat jo päässeet vauhtiin ja esimerkiksi Jääpallossa on jo ehditty juhlia suomenmestaruutta ja Jyväskylän pika-aiturit Nooralotta Neziri ja Elmo Lakka taistelivat tiensä EM-finaaliin Hallikaudenhuipennuksessa. Toisaalta alkuvuoteen on mahtunut myös lukuisia pettymyksiä sekä suuri suru-uutinen kun Jyväskylän kaikkien aikojen menestynein urheilija, Matti Nykänen, nukkui pois.
…
Oma urheilu-urani alkoi Pieksämäellä joskus 90-luvun loppupuolella. Pelasin nuorempana lentopalloa ja kävin suunnistamassa ja yleisurheilukoulussa. 8-vuotiaana aloitettu uintiharrastus vei kuitenkin voiton ja 15-vuotiaana päätin tosissani tähdätä kansainväliselle huipulle. Innoittaja toimi unkarilainen ikätoverini Daniel Gyurta, joka jo tuolloin kilpaili Olympia-altaassa voittaen hopeaa 200 metrin rintauinnissa. Pieksämäki loi puitteet junioriurheilulle, mutta Olympiaunelmaa piti lähteä rakentamaan muualle. Päädyinkin 16-vuotiaana Urheilulukioon Jyväskylään, ja tuota päätöstä ei ole tarvinnut katua päivääkään!
Jyväskylässä erityisesti Lukion ja urheilun yhdistämisessä on onnistuttu hyvin. Urheilulukio antaa mahdollisuuden panostaa täysillä urheilu-unelmien tavoitteluun ja opiskella samalla siviiliuraa varten. Samalla tuo ympäristö luo myös pohjan lajirajat ylittäville ystävyyssuhteille, kun samanlaisia unelmia tavoittelevat urheilijat viettävät aikaa yhdessä niin koulu- kuin urheiluympyröissäkin.
Viime vuosina tuota toimivaa konseptia on laajennettu entisestään Ylä-kouluihin ja myös korkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa on päästy eteenpäin urheilun ja opintojen yhteensovittamisessa. Tällä tiellä Liikunta- ja Opiskelijakaupunkina profiloitunut Jyväskylä on edelläkävijä, mutta tekemistä toki riittää edelleen mm. siinä, että nuoret urheilijat myös naapurikunnista, pääsisivät yläkoulun urheiluluokille. Edelleenkin, opiskelun joustavuus riippuu paljon urheilijan oma-aloitteisuudesta ja kurssia vetävän opettajan halukkuudesta mahdollistaa opintojen yhdistäminen urheilu-uraan.
Myös olosuhde puolella Jyväskylässä tapahtuu paljon. Jyväskylässä on viime vuosina panostettu erityisesti lähiliikuntapaikkoihin, mutta myös esimerkiksi beachvolleyn olosuhteet ovat kaupungissa nyt ykkösluokkaa. Tulevina vuosina suurimmat panostukset ovat tulossa Hippokselle, jossa tavoitteena on kansainvälisestikin merkittävä liikunnan ja urheilun kokonaisuus testaus- ja tukipalveluita unohtamatta. Toisena isompana kokonaisuutena voisi mainita Laajavuoren, jossa erityisesti menestyksekkäiden lumilajien olosuhteita on tarkoitus päivittää 2020-luvulle. Lumilajien suurimpana uhkana lieneekin se, onko kaupungissamme tulevina vuosikymmeninä riittävästi lumisia talvia, jotta urheilun kipinä pääsee syttymään myös seuraaville sukupolville?
Jyväskylä on jo pitkään ollut vetovoimainen urheilukaupunki, erityisesti valmennusosaamisen ja oppilaitostensa ansiosta. Kun näiden edelleen kehittyessä myös olosuhdepuoli saadaan yhä useammassa lajissa kansainväliselle tasolle, voi meiltä Jyväskyläläisiltä urheilijoilta odottaa menestystä myös tulevaisuudessa. Samalla varmasti myös yhä useampi Suomalaisurheilija hakeutuu Jyväskylään tavoitellakseen unelmiaan parhaassa mahdollisessa ympäristössä.
…
Täytin kuukausi sitten 30-vuotta, tuosta alussa mainitsemastani Olympiaunelmasta on siis kulunut jo 15-vuotta, pääsy Olympialaisiin toteutuikin vuonna 2012. Tällä hetkellä, teen päivittäin töitä tavoitellessani nykyisiä unelmia, Olympiamitalia ja Maailmanennätystä.
Unelmien ääneen sanominen tekee niistä usein paljon konkreettisempia. Haastankin teitä pohtimaan ja sanomaan ääneen, millaisia unelmia juuri sinulla, on tuleville vuosille?
Mikä olisikaan hienompaa, kuin jakaa urheilun ilot ja surut yhdessä, täällä Suomen parhaassa urheilukaupungissa 182-vuotiaassa Jyväskylässä!
Kiitos!
Kuva: Liikuntapalveut/ Petteri Kivimäki