Puoli vuotta Espanjassa

Olen vuodesta 2006 lähtien leireillyt ja kisannut Espanjassa yhteensä jo yli 30 viikkoa. Uinnin harjoituskeskukset sijaitsevat yleensä turistirannikoilla ja leireillä asummekin yleensä perinteisissä rantalomakohteiden turistihotelleissa. Kun leirivuorokausia kertyy tarpeeksi alkaa jossain vaiheessa tietyt jatkuvasti toistuvat äkkiseltään pieniltä tuntuvat puutteet tuntua itseään suuremmilta. 

Ensinmäisenä itsellä alkoi tökkiä espanjalainen hotelliruoka. Ensinmäisillä viikon leireillä oli luksusta päästä notkuvan noutopöydän ääreen ja edelleenkin arvostan suuresti sitä helppoutta kun treenin jälkeen ruoka on valmiina lapiotavaksi lautaselle ja sieltä kohti vatsaa, mutta loppuviimein perus buffet-ruoka espanjalaisessa turistihotellissa maistuu samalle hotellista ja ajankohdasta riippumatta, eikä ravintosisältökään vastaa monipuoliasta ja terveellistä urheilijan ruokavaliota parhaalla mahdollisella tavalla.

Toinen ongelmakohta liittyy paikkaan, jossa uimari viettää leireillä eniten aikaa. Moni näkee tätä lukiessaan jo edessään auringonpaisteessa kylpevän uima-altaan mutta sitäkin enemmän uimari vietää aikaa hotellihuoneen sängyssä. Treenauksen ohella tärkeintä urheilijan arjessa on treeneistä palautuminen ja tässä kokonaisuudessa ruoka ja lepo ovat kaksi tärkeintä elementtiä.

Suomalaisissa ketjuhotelleissa sängyt ovat lähes poikkeuksetta erinomaisia, mutta Espanjan turistirannikoilla kustannukset ajavat mukavuuden edelle samaa vauhtia kuin paikalliset taksikuskit. Kotimaan hotellisänkyihin verrattuna espanjan vastaavat ovat lyhyempiä, kapeampia ja patjat kovempia. Tyynyt pieniä ja paksuje suomalaispeittojen sijaan saa tyytyä lakanan päälle levitettyyn huopaan. 

Kaikesta huolimatta treenaaminen raittiissa ulkoilmassa ja auringon paisteessa ulkoaltaalla, voittaa usein kotimaan räntäsateen ja uimahallien kloorihöyryt. Edelläkuvattuihin epäkohtiin on myös vuosien varrella oppinut varautumaan. Tässä muutamia niksejä.

– Syö viimeiset päivät Suomessa ruokia joista tykkäät mutta joita et leiri/lomakohteesta saa
– Pakkaa mukaan jotain millä voit hemmotella makuhermojasi kun hotelliruoka alkaa maistua puulta (Suomalainen suklaa, -kahvi, ruisleipä tai kuten itselläni: salmiakki)
– Syö välillä muuallakin kuin hotellilla. Aamupala, Lounas, Päivällinen ja joissain kohteissa jopa välipalat, kuuluvat usein hotellihuoneen hintaan. Siitä huolimatta välillä kannattaa vaihtelu vuoksi syödä jossain muuallakin.

Myös unenlaatua voi parantaa muutamalla helpolla konstilla:

-Oma tyyny mukaan! Yö unien lisäksi oma tyyny lisää myös matkustusmukavuutta mikäli sen ottaa mukaan käsimatkatavaroihin. Lähes kaikilla lentoyhtiöille turisti/economy luokissa käsimatkatavaroihin saa ottaa yhden laukun (paino vaihtelee) lisäksi yhden henkiklökohtaisen esineen kuten läppärilaukku/kameralaukku/tyyny. Oikein pakattuna läppäri ja kamera mahtuvat yleensä reppuun tai vastaavaan käsimatkatavaralaukkuun jolloin tyyny kulkee kainalossa ”henkilökohtaisena esineenä”.

-Poista muovinen aluslakana (omalla vastuulla)! Useimmissa 2-4-tähdenturistihotelleissa on patjan päälle viritetty ensin muovinen suojalakana ja tämän päälle vasta tavallinen aluslakana. Muovisen lakanan tarkoituksena on suojata patjaa lähinnä hikoilulta ja pidentää sillä tavoin runkopatjan käyttöikää, mutta varsinkin kuumalla kelillä hengittämätön muovi tekee olosta entistä tukalamman ja heikentää unen laatua.

-Viilennä huone ennen nukkumaan menoa. Mikäli huoneessa on tehokas ilmastointi, kannattaa huone viilentää kunnolla ennen nukkumaan menoa. Yöksi ilmastointi kannattaa kuitenkin laittaa poispäältä tai jättää pienimmälle mahdolliselle teholle. Muuten saatat herätä herätä aamulla kurkkukipeänä ja nenä tukossa.

Itselläni leiri Espanjan Teneriffalla jatkuu vielä muutaman päivän. Sitten onkin mukava vaihtaa auringonpaiste omaan sänkyyn ja itsetehtyyn makaronilaatikkoon!

Published on: 3 maaliskuu 2015
Posted by: admin