SE-aikoja ja sprinttivauhdin etsimistä

Viimeisin kuukausi on kulunut pitkälti kilpaillessa. Pääsiäsenä kisattiin SM-kisat Märskyssä ja 100vaparia ja 5orintauintia kulkivat ennätysvauhtia, ensimmäisessä rikkoutui oman ennätyksen ohessa 50sekunnin rajapyykki ja Jani Sievisen 21-vuotta sitten uima SE-aika. Myös 50 vaparia kulki kelpo vauhtia (22,3-22,4), mutta odotukset olivat kuitenkin hieman korkeammalla eikä aika siksi aivan tyydyttänyt. 100m vaparin SE-ajan ohella parhaat fiilikset jäi 50m rintauinnin 28-sekunnin alituksesta ja 4x100m sekariviestin uudesta SE-noteerauksesta.

Pari päivää SM-kisojen jälkeen kisaputki jatkui Tukholman avoimilla. Vauhti jatkui suunnilleen samana kuin SM-kisoissa, 100vaparia jälleen alle 50-sekunnin ja 50m vapariasta irtosi voitto ajalla 22,37. Satasen vahvat vedot antoivat luottamusta siihen että taso on mennyt eteenpäin, mutta finstalla tulos ei vieläkään tyydyttänyt. Kisojen jälkeen luvassa oli puolentoista viikon palauttelu- ja treenitauko ennen seuraavaa ulkomaan komennusta – Olympialaisten esikisoja.

Viiden päivän pikavisiitti Rio de Janeiroon oli ennen kaikkea valmistautumista itse elokuun Olympiatapahtumaa varten. Pääsin kisaamaan Olympia-altaaseen ja hakemaan tuntumaa kisapaikkaan ja luomaan pohjaa mielikuva harjoittelulle. Lisäksi matkustaminen tuli kertaalleen testattua raskaine lentoineen ja vatsa sai totutella Rion erilaisen baktreeri kantaa. Itse uinneissa huomasi aikaeron painavan. 100vu olosuhteisiin nähden hyvä 50,44 ja 50vu 22,54. Finstalla aika riitti vain 9. sijaan ja 0,06sek päähän finaalista. Brasiliasta alkoi paluumatka Suomeen ja GP-kisoihin Tampereelle.

Tampereella puolentoista tunnin yöunien jälkeen 100vaparia kulki yllättäen alle 50sekunnin (49,92) vaikka verryttelyssä uinti tuntuikin hirveältä, 3-tunnin päikkärit helpottivat hieman pahinta väsymystä, mutta vauhti hidastui. Tuloksen kuukauden heikoin noteeraus 50,45. Sunnuntaina vuorossa oli 4:n finstan päivä kun ohjelmassa oli henkilökohtainen 50vu ja 4x50sekariviestin vapaauintiosuus, molemmissa alkuerät ja finaali.

Ensinmäisellä uinnilla ajatukset oli kierroksissa ja rentoudessa. Samaa tasapainoa siis haettiin kuin edellisissäkin kisoissa. Startti startilta muutettiin jotain, mutta tulokset uinnista toiseen samaan rakoon 22,33-22,57. Alkuerän jälkeen totesin Makelle että pitäisikö välillä kokeilla jotain muuta,  lähinnä mieleen tuli lähteä hakemaan vauhtia frekvenssin sijaan vetopituuden kautta. Viestialkuerään ajatuksena olikin uida finsta mahdollisimman vähillä vedoilla kierroksista piittaamatta. Viestiveto tuntuikin mukavan erilaiselta videolta katsottuna se myös näytti hyvältä. Myös kello tuntui tykkäävän kun osuus aika hieman paksulla vaihdolla oli 21,8.

Iltajaksoon päätettiin jatkaa samalla linjalla, mutta hieman voimaa lisäten. Homma tuntui toimivan ja vaikka uinti hieman lopussa painui kasaan oli vauhti jo ihan toista tasoa kuin kuukauden edelliset noteeraukset ja aika 22,04 olikin itseasiassa paras sitten 2015 maaliskuun. Vuoden 2014 SE:kin jäi vain 0,11sekunnin päähän. Illan viestissä jälleen hieman turhankin varma vaihto, mutta uintivauhti tuntui vain paranevan ja osuusaikaan 21,19 oli hyvä päättää kisaviikko.

Nyt pari viikkoa treeniä ennen seuraavaa kisaa, Imatran Toukouinteja, joiden jälkeen vielä viikko kisakunnon viimeistelyä ennen Lontoon EM-uinteja.

Viestivaihto Tampereen SM-viestistä (Kuva: Tampereen uinnin tuki)

 

Published on: 25 huhtikuu 2016
Posted by: admin